| home | boat | crew | contact | translate site
 

voorbereiding

planning

projecten

links/foto's

wensenlijst

de route

logboek/pech

zeilen vertrekkers

  Panoramix wereldreis | Wensenlijst

           Spullen- en klussenlijst

Op deze lijst staan onze wensen en klussen die we nog willen uitvoeren. De lijst is volgens het MoSCoW principe geprioriseerd.

MH = Must Have (absoluut noodzakelijk)
SH = Should Have (zouden we eigenlijk moeten hebben)
CH = Could Have (we kunnen ook zonder)
WH = Want to Have (Nu nog niet, wellicht later)

MH: Navigatie backup in de vorm van een iPad of andere tablet met GPS. Met de Navionics app heb je zo een standalone vervanging in het geval dat de stroom uitvalt of je plotter er mee stopt. Voor een paar tientjes heb je alle kaarten van het Caribisch gebied en Zuid- en Midden Amerika. In 2012 een iPad 3 4G gekocht in Puerto Rico (USA). Behalve navigeren ook handig voor email, ebooks, internet, foto's , video en spelletjes.
SH:
Livol D30 watermaker (LIVOL is in 2005 overgenomen door het Franse SLCE en de D30 is vervangen door een opvolger) van 30 liter per uur. Stroomverbruik slechts 11 ampere. Zie ook het Duitse shipshop. prijs ca € 5000.-.
- Of zelf bouwen voor de halve prijs, zie website Horst Bressel.
- Het is een mooie tweedehands Schenker 35 ltr/uur geworden van 1 jaar oud. Strooomverbruik slechts 8 ampere. Gekocht voor de halve prijs op marktplaats.

                schenker 35ltr-uur watermaker

SH: Hondenblafalarm om ongewenste gasten weg te houden
CH:
Wegloop alarm voor de bijboot of voor ons zelf (Man overboord alarm). Ook bekend als bagage alarm.
MH:
Extra (derde) anker. prijs ca. € 150.- (cadeau gekregen)
MH: spinakerval in de mast. € 80.- (in 2005 gedaan incl. snap shackle en een blok)
SH: Spinakerboom. Op Trinidad een mooie dikke bamboe stam uit het woud gekapt. Deze boom voldoet prima als uithouder voor de genua.
CH: Parasail spinaker. € 5500.- Niet gedaan. De praktijk is dat je zo'n zeil te weinig gebruikt. Met motorzeilen kun je bij lichtweer ook sneller vooruit en kost minder.

      parasail
SH: reserve zeilen (oude zeilen van onze boot). Niet gedaan, we hebben een stuk dacron, zeilgaren en een naaimachine mee om het zeil te repareren. Als het zeil helemaal op is, bestellen we een nieuwe via internet bij Lee sails in Hongkong.
SH: Coppercoat antifouling. Epoxy met puur koperpoeder gemengd dat langzaam (gedurende 10 jaar) oxideert tot koperoxide. De onderkant kleurt dan groen, net zoals de koepeldaken van kathedralen. prijs ca. € 1000.
In 2011 toch maar gekocht (in de USA) en er op gesmeerd. Veel werk, maar hopelijk de moeite waard.
MH: zonnepanelen 200 W. in 2007 tweede hands voor de helft van de prijs gekocht. Op marktplaats 2x 60Watt panelen incl lader gekocht voor € 450. Ook weer op marktplaats 1x 130Watt paneel incl. lader en omvormer(300W) voor € 350.
        
SH: windgenerator 350W van Superwind met verstelbare bladen. Heeft ingebouwde mechanische beveiliging tegen overspeed bij zeer harde wind. Prijs € 1290.-
SH: roestvaststalen frame achterop voor de zonnepanelen, radar en windgenerator. Geplaatst januari 2008.
MH: visgerei met sleeplijn. Kado gekregen op afscheidsfeest.
SH: Forward looking sonar SeaScout van Interphase. Kan ruim 300 meter vooruit kijken over een horizontale hoek van 90 graden.

Zeer handig om doorgangen in een rif te vinden en te volgen. Maakt ondieptes voor de boot zichtbaar. In april 2006 een "Factory Refurbished unit" gekocht voor € 725.- direct bij de fabriek in de USA. Helaas in de praktijk niet zo bruikbaar. Als je in ondiep water zit met 10 of 20 centimeter onder de kiel heb je er niks meer aan. Deze verschillen zijn niet zichtbaar en je moet gewoon langzaam en voorzichtig varen. Zoals op de ICW in de USA.
         
SH: Vaste douche i.p.v. losse handdouche. Bij een bouwmarkt een thermostatisch bad-douchekraan gekocht voor slechts € 27.
MH: extra accu voor alle aparatuur € 150
SH: Buitenboordmotor 2,5 pk voor de dinghy € 950.-
SH: Extra losse tanks voor diesel. Nodig bij grote oversteek
WH: Buitenwaterkoeling voor de koelkast € 400frigoboat keel cooler

Door de temperatuur van de condensor terug te brengen van 45° Celcius (bv. in een keukenkastje) naar 20° Celcius(buitenwater), kan het rendement met 50% verbeterd worden. Dit levert besparingen in het stroomverbruik op 20-30%.
Normaal 50 Ah per dag. Met buitenwaterkoeling 40 Ah per dag. Frigoboat levert deze.


In 2010 ingebouwd op Gran Canaria in Puerto de Mogan.
SH:
rugleuningen of anderszins luxere zittingen in de kuip. Op de Hiswa 2 comfort seat gekocht. Inmiddels ook in Turkije uitgeprobeerd en ze zitten heerlijk!
MH: Extra kastjes, laatjes, boekenplanken e.d.
MH: Laptop voor navigatie, navtex, weerfax, email, spelletjes, video, foto's, website beheer. 2de hands IBM Thinkpad T23 gekocht. Deze heeft een USB en een seriele poort.
Extra erbij gekocht: een extra sterke wireless kaart (300mW ipv. 30mW standaard) met externe antenne aansluiting plus een extra grote antenne. Hiermee is het eenvoudig om ergens in een havenplaats een open netwerk te zoeken om eventjes te kunnen internetten. Later nog een zelfde aptop gekocht als reserve.
SH: SSB communications reciever (NASA HF3) voor navtex, weerfax en RTTY.
                
Tweedehands gekocht op marktplaats.nl voor € 125.-. Wordt aangesloten op de geluidskaart van de laptop. Het is ongelooflijk hoeveel informatie er via de kortegolf verzonden wordt. De echte weeramateurs kunnen met een programma als Digital Atmosphere zelf weerkaarten maken aan de hand van de meteo synopsis die via RTTY beschikbaar is.
N.B. De uitsluitend ontvangst optie is een stuk goedkoper en heeft ook geen radio licenties nodig. Stroomverbruik slechts 0.1 Amp. Voor de email en het updaten van de website kun je tegenwoordig overal in internetcafe's terecht. Ook de gribfiles moeten dan uit het internetcafe komen (vlak voor vertrek). Voorlopig werken we veel met WiFi.

   9505A telefoon        Buiten antennen         Iridium data kit
    1. Telefoon          2. Buitenantenne       3. Dataset

WH: Iridium sateliet telefoon. Heeft wereldwijde dekking.
Kosten aanschaf motorola 9505A € 1000.-, abonnement per maand € 25, airtime per minuut € 1,25.
WH: Iridium buitenantenne € 225.
WH: Data set (€ 150) voor iridium telefoon. Hiermee kun je inter-netten (uiterst traag 2.4 kbps) en emailen.
WH: Weathernet software ($ 99 eenmalig) voor het downloaden van o.a. gribfiles ($ 0.25 per keer) speciaal voor de iridium. De bestanden worden geoptimaliseerd en gecomprimeerd waardoor de downloadtijd slechts 1 of 2 minuten is. Ook loopt de verbinding via een directe TCPIP toegang.
WH: SSB transciever voor email, navtex, weerfax en gribfiles (voor grafische weergave weersinformatie) € 1800.- In 2010 toch maar een tweede hands SSB transciever gekocht op marktplaats. Het is een ICOM 706MKIIG. We hebben nu wereldwijd email en gribfiles via Sailmail ($250 per jaar). Ingebouwd in Trinidad.
WH:
abonnement op Sailmail voor mail faciliteiten (10 min per dag) met SSB. $ 250.- per jaar.
WH:
A.I.S. radar, toont omringende scheepvaart op een klein kaartje met eigen boot in het midden. Berekent continue aanvaringskans. prijs € 400.-
Nu zelf eentje gemaakt voor € 15.- met een tweedehands scannertje en laptop (of PC). zie website van Shipplotter.

SH: Omvormer 2000 Watt, maakt van 12 volt accuspanning 220 volt netspanning. prijs ca. € 800.- Nu eentje gekocht van 1000 Watt continue voor € 99.
SH: Klein electrisch oventje om bv. cake in te bakken. € 30.-. Voorlopig kunnen we nog onze gasoven gebruiken. Brood wordt in de broodbakmachine gebakken. (40 AH per brood)
MH: Slingerband voor in de keuken. Hiermee zet je jezelf vast in de keuken tijdens het varen. € 20.- (cadeau gekregen 2007)
WH: LED navigatie verlichting bijvoorbeeld van Lopolight. € 250.-
Ook de waterdichte LED verlichting van Orcagreen ziet er goed uit. $ 160. Wordt nu Hella NaviLed 2 nm voor € 65.
   
SH: LED verlichting in de kajuit. Bij de Praxis € 30.- voor 3 spots
Of ledverlichting van marinetronics.
Nu gekocht bij Niikuled voor € 17 per stuk. Werkt van 8-27 Volt en heeft ingebouwde stroombron waardoor er een constante lichtsterkte is. Zie ook bij projecten.
SH: BEP Accumonitor om accucapaciteit te bewaken. € 450. Nu zelf ingevoerd uit de USA voor slechts € 225,- (www.defender.com)

MH: Zeekaarten van alle te bevaren gebieden. (2006, cadeau gekregen van een ex-solozeiler)
MH: Pilots en reisgidsen (lonely planet). Onderweg veel ruilen met ndere zeilers.
MH: Grabbag. Tas die voor het grijpen moet staan met allerhande nooduitrusting. Deze tas pak je snel voordat je overstapt in je reddingsvlot. Bv. na een aanvaring waarbij het schip snel zinkt.
SH: Speargun om vis te vangen.
SH: Handmarifoon € 269.- (oa. voor in de grabbag) Ook weer op marktplaats een 3 maanden oude voor slechts € 120.

WH: Actieve radar reflector SEA-ME. € 800.-
SH: Bliksemafleider in de mast.
SH: 2KW Radar van Raymarine (€ 3000) is het niet geworden.

Op marktplaats.nl een mooie complete 2de hands Furuno 1622 radar gekocht voor slechts € 875.-

CH: Wallas keramische kookplaat op diesel.
           
Voordelen: Gastanks kunnen er uit. Diesel in overvloed. Geen gasproblemen zoals ontploffingsgevaar, koolmonoxide en gas verloopnippels om overal te kunnen vullen. Verbruik is slechts 0.1 - 0.2 liter per uur. Eenvoudig schoon te houden.
Nadelen: Prijs (€1300), opwarmtijd 6 minuten (gebruik is vergelijkbaar met elektrisch koken), heeft een uitlaat nodig.
Het huidige kardanische gasfornuis kan ik ombouwen door de gaspitten te verwijderen. De keramische plaat past precies in het ontstane gat met een verhoogde rand(zie projecten). Broodbakken gaat voortaan met de broodbakmachine en waterkoken (kleine beetjes) met een waterkoker van 1000W.
Het nadeel prijs is opgelost door de Marktplaats. Hier hebben we een mooie tweedehands voor € 200.- gekocht!
SH: Opvouwbare fietsen. In 2006 via mijn werkgever een belastingvrije vouwfiets gekocht. Paula heeft in 2007 ook een vouwfiets gekocht.
CH: Miniduikset om op geringe diepte aan je boot te kunnen werken. prijs cursus + duikset € 695.- (heeft begin 2007 plaatsgevonden)
SH: WiFi langeafstand set bestaande uit een extra krachtige
      
wireless insteek card (300mW) van Ubiquity met 9 dBi antenne. (is gekocht en getest. Werkt uitstekend!) Met programma's als aircrack kun je eenvoudig toegang tot netwerken krijgen. Bij mij thuis ontvang ik nu 14 netwerken. Met een paar van deze netwerken even geoefend of de programmatuur goed werkt.
  
In 2010 een 1000 mW Alfa Network USB wifi antenne gekocht via marktplaats. Met deze antenne bereik ik nu in de Carib de beste resultaten.
SH: Touwsnijder voor op de schroefas. In Turkije eentje van RopeStripper gekocht voor € 620.
         touwsnijder voor op de schroefas
WH: Electrische conversie kit voor onze huidige Jabsco toilet (€ 385 of in de states voor $ 300) Hebben we ons zelf cadeau gedaan in 2008. Maakt helaas wel een hoop herrie.
        Jabsco electrical conversion kit  electrisch toiletStempel Panoramix.