| home | boat | crew | contact | translate site
 

voorbereiding

planning

projecten

links/foto's

wensenlijst

de route

logboek/pech

zeilen vertrekkers

  Panoramix wereldreis | logboek

Saint Lucia  april 2011:

Op 13 april zijn we aangekomen in Vieux Fort, St Lucia. Toen we aan kwamen varen, zagen we een kleine vissershaven, we probeerden hier in te varen en ja hoor, het bleef 3 meter diep. Aan de kant stonden wat lokale mensen naar ons te zwaaien om aan te geven dat we aan konden leggen. Zo gezegd, zo gedaan. Toen wij daarna het dorp inliepen, vroegen wij aan een van de locals of hij een restaurant wist waar wij konden eten. Hij liep met ons mee naar een hotel boven op een berg en vroeg of wij hier wilden eten. "Maar" zei hij, "als jullie even wachten, ga ik wel een auto halen om jullie ergens anders naar toe te brengen". Wij wachtten een klein kwartiertje en ja hoor, daar kwam hij weer lopend aan. Hij wist wel een ander restaurant, waar ze ook pizza hadden, en kip en hamburgers. Het was "local" dus dat wilden wij wel. Na een half uurtje gelopen te hebben kwamen we bij het "restaurant" van zijn vriend. Ze hadden geen pizza meer, maar wel hamburger. De jongeman kreeg een biertje van ons en bleef alle tijd wachten terwijl wij zaten te eten en toen wij op het punt stonden om naar buiten te gaan, liep hij met ons mee en vergezelde ons naar de boot. Deze jongeman was bezorgd over ons dat wij misschien niet goed de weg wisten en zouden verdwalen en daarom begeleidde hij ons naar de boot.
      

De volgende morgen moesten wij ons inklaren. Het vliegveld was niet zo ver weg en onze ervaring is dat de douane en immigratie beiden op de luchthaven zijn. Wij besloten naar de luchthaven te lopen, maar wij wisten ook dat er een douane vlakbij de haven zat. Na 20 min. lopen vroegen wij de weg naar het vliegveld en deze bleek toch verder weg te zijn dan gedacht. Maar gelukkig stopte er een busje en vroeg of wij naar het vliegveld moesten. Hij zette ons af en zei dat hij ons ook weer op zou komen halen. Wij liepen naar de immigratiedienst, maar daar bleek dat we eerst naar de douane moesten en dit kantoor zat vlakbij de boot. Tot nog toe moesten we altijd eerst naar de immigratie en dan pas naar de douane. Het taxibusje kwam er weer aan en wij vertelden de chauffeur dat we naar de containerterminal moesten. Daar aangekomen, bleef hij weer wachten. De douanebeambte achter het loket was niet de allerslimste. Er waren een aantal vragen die je met Yes/No moest beantwoorden. Bij wapens, munitie, narcotics en huisdieren had ik Yes doorgestreept.

Volgens de beambte betekende dat ik dus Yes bedoelde, maar het veld erachter was leeg. Nu was hij benieuwd naar de hoeveelheden. Ik vertelde hem dat als je Ja doorstreept dat het antwoord Nee is. De beambte zei dat ik het antwoord moest omcirkelen. Toen maar zijn chef erbij gehaald. Gelukkig was die wat hoger opgeleid, en hij begreep het wel goed. Het werd de beambte door zijn chef nogmaals uitgelegd. Als je Ja doorstreept is het dus Nee. Nou, die beambte vertrouwde het nog steeds niet en dacht dat wij allerlei zaken wilden invoeren zoals drugs, wapens en munitie. Hij wilde de boot doorzoeken en zodoende moesten we met het busje naar de boot. De beambte maakte 2 kastjes open en kwam tot de conclusie dat wij toch geen illegale spullen aan boord hadden. Nee, waarschijnlijk was deze man een beetje nieuwsgierig om te zien hoe zo'n zeilboot er van binnen uitziet. Wij weer met het busje naar de douane om de beambte af te zetten, met het busje nu naar het vliegveld en de immigratiedienst. Na een hele morgen hiermee bezig te zijn geweest, waren wij eindelijk legale gasten van St. Lucia. Gelukkig zijn de mensen op de eilanden bereid om met alles te helpen en hebben zij alle tijd.

's Avonds eten we heerlijke verse tonijnsteaks die we letterlijk op straat gekocht hebben.
  

In de baai bij Soufriere liggen we naast het grootste prive zeiljacht "Eos" ter wereld (van de Amerikaanse mediamagnaat Barry Diller) De alluminium 3-master van 93 meter is werkelijk een plaatje. Er zijn 20 man personeel aan boord om alles aan de gang te houden en te regelen.
  

De ankerplaat Soufriere is de ingestorte krater (caldera) van de vulkaan die hier 35.000 jaar geleden actief was. Het ruikt nog steeds naar zwavel in de baai. Met een taxi zijn we naar het rokende gedeelte van de krater gereden. Voor een paar honderd jaar geleden werd hier nog zwavel gedolven voor ondermeer kruit voor de Amerikaanse burgeroorlog. Vlak bij de ankerplaats is ook een warmwaterbron met een warmwaterval. De temperatuur is net als onder de douche, prima.
    

Er is een prachtige botanische tuin in de buurt. Hier zijn de mooiste bloemen en planten te bezichtigen. Er zijn zelfbenoemde gidsen die je alle plantennamen kunnen opnoemen, maar omdat wij dat toch niet willen onthouden, lopen we zelf wat rond.
    
        Gemaakt door Japanse toerist.
  
      Banaan in wording                      Rode gemberbloem
    
          Botanische tuin bij Soufriere op St. Lucia

De volgende dag zijn we naar Marigot Bay gegaan. In onze oude pilot staat dat dit een mooie baai is. Tegenwoordig ligt het vol met moorings en is het in bezit genomen door charter bedrijven en een marina. In een klein gedeelte erbuiten mag je nog vrij ankeren. De dag erop naar Rodney Bay. Dit is de aankomstplek van de jaarlijkse ARC (Atlantic Race for Cruisers) waar zo'n 250 jachten aan meedoen. Ook hier is de binnenbaai geheel gevuld met marina's. Alleen in de grote baai kun je nog vrij ankeren. Het dorp bij Rodney Bay is behoorlijk modern met zelfs een shopping mall naar Amerikaanse maatstaven. Er zijn vele resorts en restaurants en ook een Burger King en Haägen Dasz vestiging ontbreken niet.
  
Op alle eilanden in de Carribbean willen de mensen hun fruit en groentes verkopen. De drang is zo groot dat ze iedere dag met een bootje langs de zeilboten varen om hun waren aan te prijzen. Uiteraard kopen wij van deze mensen af en toe wat als we spullen nodig hebben. Ze zijn uitermate vriendelijk en vinden het altijd leuk als we een praatje met ze maken. Ook souvenirs worden op deze wijze verkocht maar helaas hebben we op onze boot niet zoveel ruimte, dus moeten de verkopers het met een babbeltje van onze zijde doen en geen verkoop van de spullen.
Woensdag 20 april zijn we uitgeklaard in St. Lucia en vertrokken naar Martinique.

Martinique

Martinique is net als Frankrijk maar dan in de Caribbean. De wegen zijn netjes aangelegd met wegnummers en borden. Er rijden Franse auto's en ze rijden rechts. Er zijn hypermarches en er is Frans stokbrood. En alles wordt natuurlijk met euro's betaald. De huizen zien er netjes uit en er zijn aanzienlijk meer blanken aanwezig. Bij de baai van Anse d'Arlet treffen we een piepklein kajuitzeiljacht aan. Het bootje is nauwelijks groter dan de dinghy. Maar aan boord woont een jongen met zijn vriendin en hond. Deze Fransen laten zien dat het ook met weinig geld kan. Wanneer wij de volgende dag in een kleine baai liggen, gaan we 's avonds nog even de kant op. In ieder dorp is er wel een kerk, zo ook hier. Het is tijd voor een mis en we zien alle kerkgangers in het wit gekleed. Wij kijken, denken en ineens: Het is Witte Donderdag!!!
 
Bij St. Pierre willen we uitklaren, maar helaas op Goede Vrijdag is alles dicht. St. Pierre werd in 1902 verwoest toen de naastgelegen vulkaan Monte Pelée explodeerde en een superhete gaswolk alle 30.000 inwoners doodde. Op 1 inwoner na die op dat moment in de gevangenis zat (met hele dikke muren). Nog steeds staan er huizen, gevels en muren in het dorp waar sinds die tijd niets meer aan gedaan is.
  
We ontmoeten hier Roderick en Yvonne op hun Happy Bird, een Jeanneau Sun Odyssey 40 DS. Ook zij willen volgend jaar naar de Pacific, dus die komen we nog wel eens tegen. De volgende dag gaan we met de bus naar Fort de France, waar de douane wel open is. De douane blijkt een PC met printer te zijn in een gang bij een scheepswinkel. Nadat je je gegevens hebt ingevuld, maak je een printje en die tekent en stempelt de winkelier. Bij terugkomst in St. Pierre is er veel activiteit in het dorp en 's middags speelt er een band met een koor en dansgroep. De opzwepende muziek is in de hele baai hoorbaar en we gaan maar eens een kijkje nemen. De vrouwen hebben een driehoekige doek om hun heupen geknoopt en iedereen danst met elkaar. Het is een kleurig tafereel.
    

<< terug                       logboek              volgende >>Stempel Panoramix.