| home | boat | crew | contact | translate site
 

voorbereiding

planning

projecten

links/foto's

wensenlijst

de route

logboek/pech

zeilen vertrekkers

  Panoramix wereldreis | logboek

Sint Maarten  mei 2011:

Op Sint Maarten ontmoeten we onze vrienden At en Beatrijs van de Mauyva. Net als we voor de brug liggen te wachten om de lagoon binnen te varen, komen zij door de brug naar buiten. We ankeren samen in Simpson Bay en gaan 's avonds uit eten. De andere dag huren we een auto en bezoeken een vlinderfarm. Deze wordt gerund door een zeiler die hier 10 jaar geleden kwam en is blijven plakken.
    
        Een grote vlinder van wel 12 cm.
We krijgen uitleg door een gids die alles vertelt over de levensloop van de vlinder.
    
    
De SSB radio heb ik met hulp van Shiptron weer aan de gang gekregen. Na de antennetuner uitgebouwd te hebben, bleek deze bovendeks goed te werken. De hele zaak weer terug ingebouwd en het werkte nog steeds goed. Het is onduidelijk wat het probleem precies was. Mogelijk een slechte verbinding tussen de transciever en de tuner. In ieder geval werkt alles weer prima.

We gaan nog een dag naar de Lotterie Farm waar we door het regenwoud lopen. Vanaf de top hebben we een mooi uitzicht over de lagoon. Het staat hier vol met mangobomen en we vullen onze tassen met rijpe mango's. De komende dagen eten we zo heel wat mango's.
 

Na twee dagen in de Simpson Bay begint het 's nachts flink te waaien. De wind komt uit zuid tot west en de golven rollen nu zo de baai in. Wij rollen ook en wel zodanig dat we de volgende morgen (met veel andere schepen) door de brug naar de lagoon gaan. Hier is het water vlak en keert de rust weer. 's Avonds krijgen we nog een wolkbreuk met windstoten en onweer, maar we liggen veilig achter ons anker in de lagoon. Het regenwater vangen we op door een gangboord af te dammen en de vuldop van de watertank open te zetten. Zo gebruiken we de oppervlakte van een half schip. Binnen een kwartier zijn de drinkwatertanks weer gevuld.

We bezoeken een ver familielid van Paula. Deze Ria woont al 28 jaar op het eiland, was getrouwd met een neef van Paula. Paula wist dat Ria op St. Maarten woonde, maar had geen adres of tel. nr. Leneke (zus van Paula) wist te vertellen dat het restaurant bij de brug Ria wel kende. Voor de mensen die St. Maarten niet kennen (en dat zijn er veel) er is een brug bij de Simpsonbay waar de meeste zeilers voor anker liggen. Daar vroeg zij aan 1 van de medewerkers of deze ene Ria kende. Nee, natuurlijk niet, want er zullen heel wat Ria's zijn, maar probeer het eens bij de jachtclub. Hierdoor kwamen wij erachter dat St. Maarten geen groot eiland is, want ik vroeg aan een mevrouw in het Engels of zij Ria Lohman kende. "Was zij getrouwd met Ep Lohman" vroeg zij. En ik antwoordde bevestigend. "Oh, natuurlijk ken ik die en ik heb ook een tel. nr." Zo hebben wij Ria gebeld en zij vond het erg leuk dat wij langskwamen. We hebben haar opgezocht en omdat zij al 28 jaar op de eilanden woont en tot 2 jaar geleden een transportbedrijf heeft geleid weet zij veel over de eilanden en de mensen te vertellen.

Hier nog een van de vele filmpjes van een landing op de landingsbaan van Juliana Airport.

 

Op 18 mei nemen we afscheid van At en Beatrijs. We vertrekken naar de Britse Maagden Eilanden, ook wel de Virgins genaamd. Wie weet treffen we elkaar later nog ergens in Amerika of Cuba.

Er wordt ons wel eens gevraagd hoe hoog de kosten zijn van eten, drinken, havengelden etc. Dit varieert enorm per eiland, maar ik zal proberen een globaal overzicht te maken. Omdat ieder eiland een eigen bestuur heeft, moet er altijd ingeklaard worden. Dwz. een douanekantoor aandoen en je paspoort laten zien en je in laten schrijven als toerist. Ditzelfde doe je ook als je weer het eiland verlaat en dit heet uitklaren. De kosten zijn per eiland verschillend. Soms betaal je €30,-- en soms is het gratis. Hier zit totaal geen systeem in. Omdat de meeste eilanden veel levensmiddelen moeten importeren kunnen deze prijzen vrij hoog zijn. Wanneer je de locale groentes en fruit koopt ben je goedkoop uit. Op dit moment zijn de mango's rijp en voor €2,-- heb je ong. 6 mango's. Er worden ook verschillende soorten aardappels verbouwd die ong. €2,-- per kilo kosten. Vlees wordt weinig gegeten op de eilanden. Er wordt veel kip en vis gegeten. Wanneer je vlees kunt krijgen is dit inclusief bot en duur. Omdat je bij de meeste eilanden voor anker gaat, heb je hier geen kosten. Ook wanneer je in een restaurant wilt eten kunnen de prijzen zeer verschillen. Maar wanneer je net als de locale mensen bij kleine restaurantjes het lokale eten besteld, kun je rekenen op een bedrag van ong. €12,00 per persoon inclusief drankjes. Wanneer je een eiland wilt bekijken en gebruik maakt met het openbaar vervoer kost dit weinig. Op alle eilanden rijden kleine minibusjes die ong. €1,00 kosten. Ze rijden zeer regelmatig en stoppen op iedere gewenste plaats die op de route ligt.

<< terug                       logboek              volgende >>Stempel Panoramix.