| home | boat | crew | contact | translate site
 

voorbereiding

planning

projecten

links/foto's

wensenlijst

de route

logboek/pech

zeilen vertrekkers

  Panoramix wereldreis | logboek

Britse Maagden Eilanden  mei 2011:

Vanaf Sint Maarten vertrekken we als de brug draait om 11:30 uur. We varen eerst naar Antigua, waar we bij een klein eilandje gaan snorkelen. 's Avonds na het diner aan boord, vertrekken we met het laatste daglicht naar de BVI (Britisch Virgin Islands). We zeilen 's nacht omdat de afstand net te groot is om het in een dagtocht te kunnen doen. We hebben goede wind en komen de volgende morgen om 10 uur aan in Spanish Town op Virgin Gorda. Toen Columbus hier op zijn tweede reis naar de nieuwe wereld aankwam, sloeg zijn fantasie bij het zien van zoveel eilanden, een beetje op hol en noemde hij de eilanden 'Las Once Mil Las Virgines' naar de vermaarde Sint Ursula en de 11.000 maagden. Wij Nederlanders waren de eerste bezetters om er later uitgeschopt te worden door de Engelsen. Vandaag zijn de Virgins verdeeld tussen Engeland, Spanje en de USA. Op de BVI rijden de auto's links, maar zijn alle wagens met een stuur aan de linkerkant uitgevoerd. Hier komen de auto's van het vasteland en nemen ze het ongemak van een verkeerd stuur op de koop toe. Hier ontmoeten wij ook Etienne en Denise met hun zeiljacht La Luna, die naar het zuiden zeilen. We hebben veel ervaringen uitgewisseld onder het genot van een borrel bij ons aan boord.

Bij Virgin Gorda is "The Baths" de grote toeristische trekpleister. Het lijkt alsof een reus enorme granieten blokken heeft rondgestrooid. Het is er prachtig snorkelen in glashelder water en vele vissen. Door de vorming van de rotspartij kun je zowel onder als boven water door smalle spelonken zwemmen en lopen en via een bepaalde route kun je helemaal bovenop de rotsen klimmen en van een geweldig uitzicht over het eiland en de baai genieten.
  
      The Baths vanuit zee gezien.             Blue Tang vissen bij het rif.
   
            Rif bij The Baths met sgt. majoor vissen(geel/zwart gestreept)
          en net daarboven een Yellowtail Damselfish Juvenile.
   
             Paula in de Devils Cave bij The Baths.

De dag erop gaan we naar de North Sound. Dit gebied is de toeristische "upmarket" van de BVI. Het is een mooi gebied waar ook Richard Branson een privé eiland heeft. Als Richard er niet is, kun je het voor $ 50.000 per dag huren (max 28. pers). Andere mooie villa's zijn te huur voor $5000 - $9000 per week. Wij laten ons anker zakken en genieten ook van al dat moois. 's Middags roeien we naar het resort en drinken een lekkere rumpunch (Coconut Cooler) met live entertainment. De aanwezige Amerikanen vinden het maar "awesome" en zijn helemaal "excited" als we van onze wereldreis vertellen. "Oh my God, you are cruising the world!" Met het snorkelen bij de boot vind ik een mooie grote conch. Je mag hier op de BVI echter geen vis, kreeft of schaaldieren vangen, dus gaat hij na de fotosessie weer terug in zee.
    Mooi gekleurde conch met het beest er nog in.

Donderdag 24 mei gaan we naar het eiland Anegada, 12 mijl verderop. Het eiland is slechts 9 meter hoog op het hoogste punt en dus nauwelijks zichtbaar vanuit zee. Het is het enige echte atol in de BVI. Dat betekent dat het eiland omgeven is door Horseshoe Reef, een van 's werelds grootste riffen. Volgens de pilot alleen geschikt voor jachten die tot 2 meter diep steken. Er is een doorgang in het rif en zo kun je aan land. De Panoramix steekt 1,95 af fabriek. En ik denk dat we nu wel 2 meter steken met alle bagage aan boord. Gelukkig is de doorgang betond en kunnen we achter het rif ankeren in water van 2,50 meter diep.
   
      Strandbar bij Anegade.
's Middags gaan we met een taxi naar de noordkust waar het mooi snorkelen is in helder water. De volgende morgen is de wind gedraaid en ligt de Panoramix wel heel erg stil. Bij het anker ophalen blijkt waarom. De ketting komt strak en dat is het, we liggen vast. Met de motor bij schuiven we los van de zandbodem en gaan snel naar dieper water.
      
           Samen op het strand bij Anegada
             Paula met witte vis.                      Geel hersenkoraal.

De zon staat nu 's middags recht boven ons hoofd en de temperatuur loopt flink op. Na al die dagen met regen kunnen we eindelijk weer eens een beetje bijkleuren. We gaan ook nog naar Norman Eiland, waar kapitein Blauwbaard zijn schat verstopt zou hebben. De afgelopen paar honderd jaar zijn er al vele expedities naar dit eiland geweest met wisselend resultaat. Wij doorzoeken deze watergrotten maar vinden helaas geen goudstukken, diamanten of robijnen.
 
  De zon recht boven mijn hoofd.           Grotten met de schat?

We gaan ook naar het eiland "Jost Van Dyke". Jost was een Nederlandse piraat die hier zijn hangout had. Piraterij was in die jaren een legale bezigheid, mits je over een kapersbrief beschikte. De Virgins waren in die tijd vergeven van de piraten. Tijdens dit weekeinde wordt de "Wooden boat Regatta" bij Jost Van Dyke verzeild. Onderweg komen we een deelnemer tegen.
  
       Deelnemer in houten boot.              Bij een onbewoond eiland.

De pelikanen duiken hier vlakbij naar vis. Er zijn grote scholen met kleine visjes in de baai en de pelikanen vliegen ons om de oren. Ze hebben er geen problemen mee om twee meter naast de boot hun kamikazevlucht te beeindigen met een grote plons. Direkt na zijn duikvlucht landt er een meeuw bovenop de pelikaan in de hoop op een visje.
  
Het eiland "Jost van Dyke" telt niet meer dan 156 inwoners, er is één straat over het hele eiland en het leven speelt zich af rond de baai.
  
      Voor deze inwoners is er zelfs een echt politiebureau.
Gedurende het weekend is het overal "limen", er hangen langs de straat hangmatten en het uitgaansleven is geconcentreerd bij één bar: Foxy's. Deze man heeft 20 jaar geleden deze bar geopend en iedereen komt speciaal naar dit eiland om kennis te maken met Foxy's en 's avonds wordt de avond opgeluisterd bij live muziek. Op dit eiland lopen ook heremietkreeften over de straat.
  
             Heremietkreeft op straat.          Limen op het strand.
Paula dacht eerst dat het grote slakken waren, maar toen zij dichterbij kwam zag de bewoner er iets anders uit.m
  
       Dinghy steiger bij Foxy's
  
    Wegwijzers bij de duikschool.

<< terug                       logboek              volgende >>Stempel Panoramix.