| home | boat | crew | contact | translate site
 

voorbereiding

planning

projecten

links/foto's

wensenlijst

de route

logboek/pech

zeilen vertrekkers

  Panoramix wereldreis | logboek 67

Oversteek Florida - Portugal II:

Op Horta is alles weer heel Europees. Het dorp, de straatjes, de gezellige pleinen en kerken. Het is allemaal netjes onderhouden en het groen staat er goed bij. Heel wat anders dan de Carieb en Midden-Amerika. We kunnen hier in de marina liggen voor €10 per dag. Echt heel goedkoop. En ook in de supermarkt wordt je blij van de lage prijzen. 's Avonds gaan we heerlijk uit eten. Hoofdgerecht €10 en een glas wijn €1. Zo gaan we alle avonden maar uit eten, want voor dat geld gaan we niet zelf koken.

  
 De Azoren met het eiland Pico. In de marina liggen we 3 dik langs de kant.

We wandelen veel en voelen dat gelijk aan onze benen. Twee weken stil zitten op een boot verslapt je spieren danig. Onderweg is er nog een aluminium beugel gebroken. Hier in Horta zit een yachtservice die de beugel weer heel netjes aan elkaar last voor een klein prijsje. En we kunnen eindelijk onze Europese gasflessen weer laten vullen!

 
 In Horta gaan we elke avond heerlijk uit eten.

Op donderdag is het lekker weer om te wandelen. We gaan met een mooie nieuwe pont naar het eiland Pico. Het is er prachtig en we wandelen wel twee uur door kleine dorpjes.

  
 Met de nieuwe pont naar de overkant. Wijnbouw tussen de lavastenen.

De weerberichten wijzen steeds meer op een vertrek op vrijdag. Veel later kunnen we niet weg, want dan krijgen we tegenwind. Na weer een heerlijk diner, besluiten we om vrijdag 5 juni te vertrekken naar Lissabon. Ik koop alvast vliegtickets Lissabon-Amsterdam en breng de jachtwerf op de hoogte van onze verwachte aankomst. We doen nog wat boodschappen en klaren uit bij de autoriteiten. Met een lekker bakstag windje (wind schuin van achter) zeilen we weg van Horta.

 
 We zeilen in drie dagen 100 mijl ten noorden van de grootcirkelroute.

En ook nu weer is de snelste route naar Lissabon niet over de direkte grootcirkel, maar via een omweg naar het noorden. Na drie dagen komen we op de grens waar twee lage druk gebieden elkaar raken. Zo zeilen we in de vroege morgen van maandag van de zuidenwind in de noordenwind. At krijgt last van oorpijn en denkt aan een oorontsteking. Dat zou niet zo mooi zijn, want daarmee kan At geen week wachten. Pim kijkt eens goed in het zere oor en ziet een grote prop zitten. Er zitten nog oordruppels in de EHBO doos voor dit soort gevallen. We druppelen twee maal daags en dan probeer ik de zaak uit te spuiten. Het lukt en At is weer beter!

 
 Eindelijk na drie weken op de oceaan vangt At een mooie geelvin tonijn.

At heeft in Horta een nieuw kunstvisje gekocht en kan deze nu uit proberen. Al na een half uur ratelt de molen van zijn hengel en kunnen we een mooie geelvin tonijn binnenhalen. Diezelfde avond eten we tonijnsteak. De volgende middag hebben we zelfgemaakte tonijnsalade op brood. Nog vier dagen naar Lissabon en we hebben met hoge golven uit het noorden te maken. Het verblijf aan boord wordt nu minder comfortabel. Af en toe vallen we van een golf af, of botsen er flink tegen aan. Om je hoofd rechtop te houden, krijgen je nekspieren het wel te verduren. De temperatuur is inmiddels flink gezakt. Het zeewater is hier 12 graden en de lucht niet veel warmer. We kleden ons in lange broek en trui.

 
 Een enorme lange walvis nadert ons schip.

Op onze laatste dag op de oceaan, zo'n 40 mijl van Lissabon, worden we getrakteerd op walvissen. Even verderop zie ik ineens 3 spuiten in de lucht. We sturen er naar toe en de grootste van de drie komt vlakbij om ons te bekijken. En wij bekijken de walvis weer. Het is een enorm lang beest, langer dan de Panoramix. Na vijf minuten vinden de walvissen het welletjes en gaan ze verder met eten.

 

Van de drie walvissen komt er eentje nieuwsgierig kijken bij de Panoramix.

Het wordt donker en we zullen in de duisternis de rivier de Taag op moeten varen. Omdat het bijna hoog water is, hebben we nog net stroom mee. Er is weinig scheepvaart zodat het makkelijk navigeren is. Het is al na middernacht als we door de helverlichte stad varen. We gaan naar de Marina Parques das Nações. Deze haven heeft een drijvende steiger naast de receptie en daar kunnen we mooi liggen tot het kantoor om 9 uur in de ochtend open gaat.

  
 Parque das Nações, nieuw gebouwd stadsdeel ten tijde van de expo 98.

De marina is onderdeel van de wereldexpo 1998. Er is toen een nieuw stadsdeel gebouwd waar vroeger oude industrie en vervallen woonwijken zaten. Het is allemaal prachtig aangelegd met mooie wandelboulevards, pleinen en veel kunst in de openbare ruimte. Er is een theater, een station voor bus, metro en trein, er zijn restaurantjes, winkels etc..

Als we wakker worden gaan we naar het kantoor om ons te melden en krijgen we een mooie plek in de marina. Ook hier weer vriendelijke prijzen. Portugal bevalt ons steeds beter! Daarna gaan we de hele middag wandelen door de voormalige wereldexpo.

 
 De travellift bij Iatestore werkt alleen bij hoog water.

At heeft te horen gekregen dat zijn broer is overleden terwijl wij op zee zaten. De begrafenis is welliswaar uitgesteld, maar At moet zijn reeds geboekte vlucht annuleren en vliegt nu maandagavond terug. Zondag regent het de hele dag en zitten we voornamelijk binnen. Maandag gaat de boot op de kant 7 mijl verderop bij Iatestore, de goedkoopste plek in de buurt. Hier sta ik voor €140 per maand op de kant.

Op woensdag 17 juni vlieg ik weer terug naar Nederland.

<< terug                       logboek              volgende >>Stempel Panoramix.