| home | boat | crew | contact | translate site
 

voorbereiding

planning

projecten

links/foto's

wensenlijst

de route

logboek/pech

zeilen vertrekkers

  Panoramix wereldreis | logboek

Italië / Spanje   augustus 2008:

Op 1 augustus lagen we in een mini baai langs de oostkust van Sardinie. De wind was zuid en deze kust biedt nauwelijks beschutte plekken. Toch zagen we op de kaart een klein land puntje wat in zee stak en dat wellicht geschikt was om achter te schuilen en te overnachten. Het stukje land krulde nog iets om in de juiste richting en eindigde met een rots in een mini kaap. Het was er slechts 3 meter diep en er kon net een boot in liggen, wij dus. Verder was de plek verlaten met helder water van 26 graden. Een geweldige plek. Op de foto zie je Paula haar aqua jogging oefeningen doen.
   Sardinie mini baai

De volgende dag hebben we boodschappen gedaan in porto Corallo. In de haven lagen nog 3 zeiljachten met vele hengels op de achtersteven. De mannen kwamen bij de Panoramix kijken en vroegen wat die rol lijn achterop was. Ik zei dat het mijn vislijn was en dat ik er 2 dagen terug een grote tonijn mee gevangen had. De mannen konden nauwelijks hun tranen bedwingen toen ze vertelden dat ze al 5 dagen bezig waren en nog niets gevangen hadden. Ik dacht ook dat 4 hengels met lijn achter je boot misschien iets teveel van het goede is. De tonijn ziet 4 aasvisjes voorbijkomen en kan niet kiezen! Ze wilden gelijk alles weten. Nou hier komt het; 100 meter 4 mm gevlochten nylon lijn, dan 6 meter 1,5 mm vislijn en daar haak je met een wartel het aasvisje aan met nog eens 1 meter vislijn. Die 100 meter lijn moet je gewoon geheel uitrollen en vastzetten. Tonijn houdt namelijk niet van turbulent water achter je schip.

Vandaag, 4 augustus, vertrekken we richting de Spaanse eilanden. Via twee tussenstops in zuid Sardinie heeft de Panoramix koers gezet richting Menorca. De weersvoorspelling is gunstig, we kunnen het hele stuk goed zeilen. In het laatste internetcafe heb ik de grib bestanden van de komende 7 dagen gedownload. Het uploaden van de website wil nog steeds niet lukken. Misschien heeft dat te maken met het strenge internetbeleid hier. Je moet je overal legitimeren als je wilt internetten en tevens een papier ondertekenen dat je geen terroristiche activiteiten uitvoert. Omdat de wind de komende 2 dagen 360 graden om ons heen draait, moet de route een beetje slim gepland worden. Het computer programma MaxSea kan je hierbij helpen. In het plaatje hieronder zie je de voorgestelde route. De snelste route is dus niet een rechte lijn. Dat had ik zelf ook al bedacht, maar het is leuk als je dat ook in zo'n plaatje terugziet.
 
Ook nu is de vislijn uitgehangen, maar als we de lijn de volgende morgen binnenhalen, is het aasvisje verdwenen. Kennelijk heeft een groot beest het hele spul ingeslikt. We hangen een tweede visje aan de lijn en proberen het nogmaals. Net als we 's avonds aan tafel willen, begint de vislijn te bewegen. We hebben beet! De vis moet wel even geduld hebben, want eerst gaan we ons diner verorberen. Na het eten halen we vislijn binnen. Het lijkt alsof de vis er af is gesprongen. De lijn komt makkelijk binnen, de vis zwemt dan mee, maar de laatste 20 meter springt er een enorme tonijn uit het water. Veel groter dan onze eerste vangst! Omdat het de vorige keer de 1e keer was dat wij zo'n grote vis vingen en niet gedacht hadden dat er zoveel bloed kan rondspetten als je hem dood maakt, hebben we deze keer bij de vis een lekker slokje schipperbitter in zijn kieuwen gegoten, zodat hij laveloos aan boord lag. Op deze manier konden wij hem met 1 slag doden en hoefde Paula de kuip niet helemaal uit te soppen. Het beestje was 85 cm. en woog ruim 10 kilo!
  Menorca Paula met tonijn.  Menorca Pim met tonijn.  Menorca tonijn snijden.
  Paula kan de tonijn niet optillen.    Mij lukt het wel met 2 handen.   Het fileren van de vis.

Geroutineerd snijd ik er een paar mooie biefstukken vanaf en wat stukken om in te blikken. Het beste vlees zit aan zijn buik, dat is goed vet. De rest (8 kg) gaat overboord en is voor de haaien.

De laatste 8 uur voordat we aankomen op Menorca is de wind flink aangewakkerd tot 25-30 knopen. De golven hebben zich ook snel opgebouwd tot zo'n 2,5 meter. De Panoramix loopt halve wind met een sneltreinvaart van 8-9 knopen. Van slapen komt er nu niet veel meer en we zijn blij als we om 10 uur in een goed beschut baaitje bij Mahon het anker laten vallen. Even later vallen bij ons de luiken dicht en na wat wij dachten wat 10 minuten was, worden we om 2 uur 's middags wakker. 's Middags luister ik op de wereldomroep naar de opening van de Olympische zomerspelen in Peking. Het is 08-08-2008 een geluksgetal voor de chinezen.

De kogel is door de kerk, we hebben besloten om een nieuwe dinghy te kopen. Geen opblaasbare meer, maar een harde. In Es Grau op Menorca zag Paula een piepklein bootje op een strandje liggen. We hebben hem samen even opgetild en opgemeten. Het lijkt ons een prima vervanging van onze opblaasboot. Ja, we moeten hem bijna dagelijks oppompen, want er blijven maar kleine gaatjes ontstaan ondanks al ons geplak. We hebben er nu dus een 8 voets bootje bij.
  
Het bootje is gedoopt met de naam Idéfix. Idéfix is het kleine witte hondje van Obelix, die altijd redding biedt in moeilijke situaties, hopelijk hebben wij de redding niet nodig van dit bootje. 

Op 23 augustus liggen we in Porto Colom op Mallorca waar we een auto huren voor 2 dagen. Op de eerste dag zien we in een dorp mensen met tassen van de Lidl lopen. Gelijk bij een benzinepomp gevraagd waar deze grote supermarkt zit. Het dagprogramma wordt acuut gewijzigd in shoppen. Bij het betreden van de Lidl zien we gelijk overal koopjes. Het prijsniveau is hier de helft van wat we normaal betalen in de haventjes. Van Griekenland weten we nog dat de Lidl alleen cash accepteert en we hebben slechts 40 euro op zak. Dat wordt dus prioriteiten stellen. Even later zie ik bij de kassa, dat je boven de 10 euro met creditcard kunt betalen. Nu gaan alle remmen los en onze winkelwagen staat bol van de boodschappen. En zo komen we even later bij ons bijbootje Idéfix aan met 12 liter cola, chocolade koekjes, chips, nootjes maar ook serieuzere zaken zoals houdbare melk, broodbak- mix, etc.. Met deze aankopen is de autohuur ruimschoots terug verdiend.

Mallorca fornuis.We koken weer op gas. Tijdelijk,want het dieselfornuis is opgestuurd naar Nederland voor een nieuwe keramische plaat en om afgesteld te worden. De keramische plaat was al in Griekenland gebroken, maar we konden er nog prima op koken. De laatste tijd ging het fornuis steeds meer roeten en bij de schoonmaakbeurt die daarop volgde barste de keramische plaat nog verder. Nu komt er dus een nieuwe in.

<< terug naar juli       logboek   >>> door naar septemberStempel Panoramix.