| home | boat | crew | contact | translate site
 

voorbereiding

planning

projecten

links/foto's

wensenlijst

de route

logboek/pech

zeilen vertrekkers

  Panoramix wereldreis | logboek

Spanje-Turkije   oktober 2008:

De volgende dag, maandag 29 september, varen we door naar San Jose. Een kleine plaats waar weinig te beleven valt. Deze dag zal de boeken ingaan als Zwarte Maandag. Het wordt voor ons ook een Zwarte Maandag. Door de internationale beurscrisis worden we zwaar geraakt. Ons geld is op en we zijn we genoodzaakt onze wereldreis af te breken. We moeten op zeer korte termijn van alles regelen. We gaan de boot weer terugvaren naar Turkije, waar deze hopelijk weer verhuurd kan worden. Dit betekent dat wij morgen, 6 oktober, met onze terugreis beginnen. Maar al onze spullen die wij aangeschaft hebben moeten ook weer terug naar Nederland. Een goede vriend helpt ons met het terugsturen van onze spullen. We zijn maandagmiddag 6 oktober vertrokken naar Fethiye in Turkije.

8 oktober liggen we verwaaid en verregend in Port Colom op Mallorca. De wind is de komende 4 dagen hard en precies tegen. Onze buren in de haven hebben een bijzonder huisdier.
 Mallorca in de regen.j  Mallorca roofvogel.
Deze prachtige vogel heeft veel verzorging nodig en produceert ook de nodige troep. Ze zijn dagelijks bezig het schip schoon te houden van braakballen en uitwerpselen.

Zondag 12 oktober gaat dit hardnekkige hogedrukgebied eindelijk opzij en kunnen we vertrekken. We moeten echter wel een stukje omvaren via de straat van Bonifacio (tussen Corsica en Sardinië). Op deze route houden we gunstige wind. De kortste route onderlangs Sardinië en Sicilië heeft de hele week nog tegenwind en valt daardoor af.
    Mallorca - Italie vogeltje.
Onderweg naar Italië krijgen we bezoek van een vogeltje dat even komt uitrusten. Het vogeltje vliegt naar binnen en verkend alle hutten. Na een poosje komt hij weer naar buiten. Ons 'nest' bevalt hem kennelijk niet, want even later vliegt hij weer verder. In het noordwest puntje van Sardinië stoppen we in het haventje Stintino om diesel te tanken en nog een paar boodschappen te doen. Tijdens het tanken heb ik telefonisch contact voor mijn nieuwe baan. Ik kan bij terugkomst in Nederland direct aan de slag als freelancer. Dit is goed nieuws. Onze volgende stop plannen we op Lipari, een van de eilanden net voor Sicilië. Dat zal dan onze laatste stop zijn voor Fethiye. De zeiltocht die we nu voor de boeg hebben is er een van 1200 mijl. Dit houdt in dat we 10-14 dagen op zee zullen zitten en continu varen.

Op vrijdag 17 oktober hebben we op Lipari in een internetcafe de laatste gribfiles (weerberichten) en email opgehaald. Ook nog snel wat vers fruit en brood gekocht en weer snel verder richting Turkije. Van zeilen is nog niet zoveel gekomen. De wind in Italië was zwak of niks en we hebben zodoende vrijwel alles op de motor moeten doen. Vanaf Griekenland begon het pas te waaien en met flinke wind gelijk.

Donderdag 23 oktober zijn we aangekomen in Fethiye. We spreken de mensen nog in het Spaans aan met 'hola en si senor'. Het kost enige moeite om het Turks weer op te pikken. Ook worden we weer door de moskee begroet met "Allah akbar.." Het weer is hier nog zomers met veel zon. donderdag 30 oktober vliegen we vanaf Antalya weer terug naar Nederland. Over een paar jaar hopen we weer voldoende middelen te hebben om onze reis voort te zetten.

Tot die tijd is ons schip te huur in Fethiye, Turkije. Dit is een prachtig zeilgebied met vele leuke baaitjes en kleine restaurantjes. Het weer is prima van mei tot en met oktober. Varen kan in flotielje of bareboat. Zie voor informatie de website van Yildiz Yachting.

 

<< terug naar september       logboek           volgende >>Stempel Panoramix.