| home | boat | crew | contact | translate site
 

voorbereiding

planning

projecten

links/foto's

wensenlijst

de route

logboek/pech

zeilen vertrekkers

  Panoramix wereldreis | logboek

Turkije - Italie 2007:

Na een geweldig mooi afscheidsfeest met zeer veel gasten zijn wij op 23 oktober 2007 aangekomen in Bodrum.
De WiFi antenne bewijst gelijk goede diensten. In de jachthaven vind ik wel 20 draadloze netwerken, waarvan er dus een paar open staan.
Een van de eerste klussen is het installeren van de schroefasdynamo. Na twee dagen passen, meten en aanpassen zit het nu eindelijk goed. Op weg naar Italie kan ik de prestaties gaan meten.
Het vakantiegevoel overheerst voorlopig nog, we hebben allebei nog niet het idee dat we nu cruisers zijn.


De schroefasgenerator werkt prima. Hieronder de eerste metingen. Bij 4 knopen begint hij te laden en bij 8 knoop gaat er al 18 ampere in de accu's.
      

De slip van de belaste schroef is zo'n 10%. Bijvoorbeeld onbelast draait de schroefas 400 RPM. Met dynamo erbij zakt het toerental naar 360 RPM.

Bij de Peleponesis wordt het druk met scheepvaart verkeer. Hier kan ik mijn zelfgemaakte AIS oplossing uitproberen. In het linker plaatje zie je hoe het scheepvaart verkeer de bocht naar bakboord (linksaf) neemt richting Griekenland terwijl wij komend vanuit Turkije erdoorheen varen.
AIS met shipplotter Blik naar rechts
De Panoramix trekt een klein bellenspoor, terwijl de ferry met 21 knopen de bellen met meer tussenpozen toont. De snelheids/richtingsvector toont waar het schip over 10 minuten zal zijn. Een blik uit de kuip naar rechts geeft hier ook een prima beeld. AIS is vooral handiger bij slecht zicht.

Het Griekse weerbericht rept nog steeds over north 4-5 becoming east 5-6 locally 7. Ik denk dat ze knopen bedoelen, want bij ons is het nog altijd bijna windstil. We moeten nu noodgedwongen een tussenstop maken in Pylos, voordat we de Ionische zee oversteken. De dieseltank is praktisch leeg en ik wil niet het risico lopen om dagen met weinig of geen wind midden op zee te zitten.
Pylos heeft een nieuwe jachthaven gebouwd met Europeese subsidie. De marina is echter nooit helemaal afgemaakt. Stroomkabels steken overal uit de kade en van de drinkwaterleidingen staan alle watermeters nog keurig op 00000. Dat komt namelijk omdat de EU als tegenprestatie verwacht dat de Grieken liggeld gaan heffen zodra de marina klaar is en daar een deel van afdragen aan de EU als dank voor de verstrekte subsidie. Maar dan moeten de Grieken werken en liggeld betalen! Daar hebben ze dus geen zin in. Het hele dorp ligt nu lekker met zijn bootje gratis in de nieuwe marina. Dat er geen stroom en water is maakt hen niet uit.

Als we weer met volle tanks vertrekken, wakkert de wind 's avonds eindelijk aan tot de beloofde wk 7. Panoramix gaat nu vol galop (met ruime wind en golven van 4 meter) naar de overkant van de Ionische zee waar we op donderdagmiddag in Italie aankomen.
      pictures/Aankomst bij de Etna
Donderdag 1 november is een nationale feestdag 'tout santes' ofwel allerzielen en dat moet gevierd worden. Vrijdagmorgen melden we ons in het havenkantoor. Bij het horen van onze bootnaam 'Panoramix' gaat er gelijk een lichtje branden. Er zijn 3 colli voor u aangekomen, zegt de juffrouw en kijkt gelijk achter de balie waar een paar pakjes liggen. Ik zeg haar dat onze pakjes 3 pallets zijn van 1 m3 per stuk, waarop ze haar zoekpoging stopt. Nu gaat haar weer een licht branden, en weet ze te melden dat de 3 pallets bij de werf staan. We regelen gelijk een rendevouz met de pallets en Panoramix en wel zo dat de dozen op 2 meter afstand van ons schip komen. Dat is gemakkelijk overladen.
pictures/Eerste pallet in Riposto pictures/Dozen uitpakken in Riposto

Zondag 4 november hebben we een auto gehuurd voor twee dagen. Op zondag zijn we de Etna opgereden. Pas als je erop rijdt zie je wat voor enorm monster deze vulkaan is. De mens is dan maar nietig. Somige delen zijn rijk bebost met volwassen bomen, terwijl andere stukken meer op een maanlandschap lijken. De lavastromen van 2001 en 2002 zijn goed te zien. Ondanks het naseizoen zijn er nog veel toeristen.
Paula bij de lavastroom uit 2001 Etna met herfstbos en sneeuw op de top
Buiten de toeristen zijn er veel Italiaanse dagjesmensen die in de bossen op de Etna tamme kastanjes rapen en ter plekke op een vuurtje poffen. Letterlijk rapen want ze zijn er in overvloed. Zelf hebben we ook een stel geraapt om later te poffen aan boord in de koekepan. Na de Etna zijn we doorgereden naar het plaatsje Taormina. Dit is super toeristisch maar ondanks dat wel de moeite waard om te bekijken. De gelatti is hier van wereldklasse echt anders dan de pistache en malaga uit Nederland.
Toarmina in de avond Uitzicht vanuit pizzeria Toarmina
In Alkmaar gingen we vaak naar pizzeria Toarmina. Nu moesten we dus de 'real thing' gaan proeven in het lokale pizza restaurant 'Toarmina'. Van Alkmaar hadden ze nog nooit gehoord, maar de pizza en pasta was super. Op maandag zijn we naar Siracusa gegaan. Ook een prachtig plaatsje met veel antieke bezienswaardigheden. 's Ochtends scheen de zon volop en vertrokken we in korte broek en t-shirt (iets waar we in de koude middag zonder zon spijt van hadden). We hadden onze vouwfietsen meegenomen waarmee we heerlijk door de stad konden fietsen. We gingen oa. op zoek naar de kerk van St. Lucia die haar ogen uitrukte nadat een heidense huwelijkskandidaat haar daarover een compliment had gemaakt.
    Kathedraal in Siracusa
Kerk met een beeld van St. Lucia die een schaaltje met daarop de uitgerukte ogen in haar handen houdt.

<< terug naar vorig      logboek     >>> door naar volgendeStempel Panoramix.