| home | boat | crew | contact | translate site
 

voorbereiding

planning

projecten

links/foto's

wensenlijst

de route

logboek/pech

zeilen vertrekkers

  Panoramix wereldreis | logboek

Bahama's 2012 (deel 1):

Op 16 februari vertrekken we uit Florida. We moeten de golfstroom oversteken en dat is iets om rekening mee te houden. De golfstroom stroomt in het midden wel 3,5 knoop en je moet dus behoorlijk opsturen om op koers te blijven. We hebben de autopilot op 'track' staan en wordt het op koers houden voor ons automatisch geregeld. In het plaatje hieronder zie je dat de Panoramix met de neus naar het oosten wijst. Door de stroom gaan we echter noordoost en onze snelheid gaat ook flink omhoog.
 
  We moeten flink bijsturen om op koers te blijven in de golfstroom.

Op 17 februari komen we aan bij Bimini op de Bahama's. Bimini is een klein eilandje recht tegenover Miami. We zijn in een dag er naar toe gezeild met de motor erbij. Helaas was de wind te zwak. We gaan net voor donker voor anker bij zuid Bimini. De ankerplaats is nogal onrustig en slapen is lastig. De volgende dag varen we naar de douane in Noord Bimini. Voor de Bahama's vragen de customs $ 300 voor boten groter dan 35 voet en $ 150 voor schepen van 35 voet of minder. En je gelooft het nooit, maar onze boot was ineens 2 voet gekrompen toen we aankwamen!
Bij de immigration office hangt een bordje dat je moet kloppen, voor je binnenkomt. Dit is volgens mij om de dienstdoende officer op tijd te wekken als deze een dutje doet. Terwijl onze paspoorten bekeken worden, komt er ineens een andere yachtie binnen lopen. De officer zegt tegen de man dat er buiten op de deur een bord hangt, dat eerst gelezen moet worden. De yachtie druipt af, gaat naar buiten en klopt vervolgens netjes op de deur. "Binnen" roept de officer nu en de yachtie komt weer binnen. Tja, je moet natuurlijk wel respect betonen aan de autoriteiten.
      Kloppen voor je binnenkomt.

We gaan een nachtje in een marina (Weech's Dock) liggen, want dat kost hier weinig. We lopen over het eiland en krijgen gelijk weer het carib gevoel. Het is een gezellig rommeltje met kleine winkeltjes en niemand lijkt zich druk te maken. Overal klinkt Bob Marley-achtige muziek uit de huizen. De volgende dag varen we verder naar Nasau. De wind draait in 24 uur tijd 180 graden en dat is gunstig voor ons. We kunnen nu buitenom door diep water naar Nassau. Net buiten Bimini gaan we nog even snorkelen bij de beroemde "Stones of Atlantis". Eind 60-er jaren werd deze site ontdekt en kwamen er tal van speculaties over de herkomst van de regelmatige vierkante stenen die een weg lijken te vormen. We zien prachtige vissen zwemmen bij de stenen en varen een half uurtje later weer verder. Wij zien er geen bijzonderheden in.
 
  Deze barracuda is onderweg naar Nassau gefileerd.

Van de barracuda kun je alleen de kleintjes eten. De grote vissen zitten hier vol ciguatera gif, dat ze in de loop van hun leven verzamelen door kleine visjes met dit gif te eten. Het eten van dit gif is slecht voor je gezondheid. De gevolgen varieren van heel ziek (weken/maanden) tot dodelijk. Van een visser uit Key West leerde ik dit ezelsbruggetje ' As long as your arm will do you no harm' en dat is dan vanaf de elleboog gerekend. Deze vis was wel iets langer dan mijn arm, maar ik heb nogal korte armpjes. De barracuda smaakte in ieder geval prima en we leven nog.
 
    Barracuda en een heerlijke conchsalade met veel limoensap.

We zijn in Nassau aangekomen. Nassau is de hoofdstad van de Bahamas. In de haven liggen wel 5 grote cruiseschepen. Het is hier dus erg toeristisch. We ontmoeten hier ook andere zeilers op de ankerplaats. En van een van hen krijgen we de tip om bij een klein afhaalzaakje te lunchen. Dat doen we gelijk en het was erg gezellig, smakelijk en voordelig. We wandelen veel door de stad en bezoeken ook Paradise Island. Dit is een eiland voor de kust bij Nassau, dat is ontwikkeld tot een Disneyland achtig tropisch paradijs. Er is een aquarium, winkeltjes, een casino en veel restaurantjes.
 
    Paradise island met veel luxe voorzieningen.

Onder de brug naar Paradise eiland staan kleine stalletjes waar je wat kunt eten en drinken. Hier wordt veel conch gevangen waar ze een heerlijke salade van maken. We nemen er een en smullen er 3 dagen lang van. De ankerplaats is prima hier met een gratis bewaakte dinghy dock (aanlegsteiger voor je bijbootje). De wind gaat draaien en zo kunnen we 2 dagen een uitstapje maken naar Egg- en Royal eiland. Voor Egg eiland gaan we snorkelen bij het wrak van de Libanese vrachtvaarder 'Arimoroa'. Het schip werd in 1970 expres aan de grond gezet, toen er brand uitbrak in de lading guano. De bemanning overleefde het en het schip smeulde nog 3 maanden. De lading kunstmest zorgde voor een ware milieuramp met veel dood en verderf voor het rif en de vissen. Nu is het een favouriete snorkellokatie met een enorme verzameling tropische vissen en koralen.
 

Paula zag een grote vis met drie rugvinnen en een platte bek. Ze wist niet het was. Ik vraag wat voor kleur was ie. Grijs zegt Paula. Nou dan heb je een haai gezien. We overnachten bij Royal eiland. Dit eiland is opgekocht door investeerders en je kunt nu stukjes grond van 1 acre kopen om daar je huis op te laten zetten. De verkoop vlot niet zo erg, want het leeuwendeel staat nog braak. De weersverwachting is dat er sterke oostenwind gaat komen en we besluiten om weer terug te gaan naar Nassau. Daar liggen we goed beschut. Ik ben nog steeds bezig met Rob Wink om de onderdelen voor de watermaker op te laten sturen. Hopelijk gaat het deze week nog lukken.
 
    Een overvloedige maaltijd op de Fish Fry.

We gaan een avondje gezellig uit eten bij de Fish Fry. Dit is een lokale markt met veel eethuisjes waar je heerlijk vis kunt eten. Als we ons gekozen restaurantje binnengaan, zien we dat de porties enorm zijn. We bestellen dan ook maar 1 gerecht, dat we met moeite opkrijgen. Het smaakt echter heerlijk. Van de krabsalade hebben we nog zoveel over dat we er de volgende dag nog een keer van eten. En zo hebben we een prima avond voor weinig.
 
   Uitzicht vanuit ons restaurant op de Fish Fry in Nassau.

De volgende morgen horen we ineens geroep over de ankerplaats. Onze buurman is op drift geraakt. Een paar dinghies komen kijken en kloppen op de boot, maar hij is ergens op de kant. Het lijkt erop dat niemand actie onderneemt en ik besluit maar om er naar toe te roeien en een tweede anker voor hem uit te zetten. Net als ik bij zijn boot ben, komt de buurman aanvaren met allerlei hulp. Ik heb het anker nog niet uitgezet en roei weer terug. Met zoveel hulp redt hij het wel.
 
   Onze buurman in een oliescherm verwaaid.

Het is zondag en we maken een wandelingetje door de stad. We horen even verderop een fanfare spelen. Het zijn vier bands van verschillende kerken die een optocht houden om nieuwe leden te werven. De kerkoudste wordt achterop een pickup truck vervoerd. Het is een swingend geheel.
  

  
  Swingen voor de kerk in het zwart.           Oma achterop de truck.

Dinsdag wilden we een dagje naar het aquapark op Paradise eiland. Helaas is de toegang $120 per persoon, iets te veel voor ons budget. We gaan een paar dagen naar Eleuthera, een lang gerekt eiland 50 mijl verderop. We gaan er in twee dagen heen en overnachten dan halverwege midden op zee. Dat gaat op de Bahama's makkelijk, want het is er maar 5 meter diep. We komen aan bij Ratchet Bay. Dit was een afgesloten baai, maar die hebben ze nu van een doorgang naar zee voorzien. De doorgang is slecht 30 meter breed en van een afstandje, twijfel je toch echt of je daar wel doorheen wil.
 
Het gaat gelukkig goed en we liggen er heerlijk beschut. Naast ons ligt een Canadees stel die ook naar Cuba zijn geweest. We krijgen weer allerlei tips over Cuba. We willen een auto huren en vragen in het enige winkeltje in het dorp waar dat kan. Er wordt druk gebeld voor ons en het lijkt te gaan lukken. De verhuurder komt vanavond nog met 15 minuten naar ons toe. We wachten drie kwartier en gaan onverrichterzake weer terug naar de Panoramix. De volgende dag weer geprobeerd en nu gaat het goed. De man was gisteren 3 uur te laat en vroeg waar wij waren. Ja, doei!
 
  Fraai stukje erosie langs de kust van Eleuthera.

We doen een selfguiding tour en rijden eerst noordwaarts langs de vervallen graansilo's van een mislukt project om veeteelt op de Bahama's te introduceren. We bezoeken een prachtig gevormde rotsformatie. De zee heeft hier een fraai staaltje erosie verricht.
  
  De grond lijkt wel een maanlandschap. Mooie rotsformatie.
 
        Zwart-wit rotsen.                      Kleine opgesloten schelpjes

We rijden verder en nemen nog een lifter mee. Er is hier geen openbaar vervoer. Omdat er maar 1 weg is, kun je eenvoudig liften. Of je moet naar het noorden of naar het zuiden. We rijden door een paar kleine dorpjes met die typische rommelige caribische stijl.
 
  Zo groeit ananas dus, op een steeltje.

Ondertussen krijgen we bericht dat het pakketje met de onderdelen voor de watermaker verstuurd is. Als we straks weer terug zijn in Nassau, moet het er zijn. Terug in Nassau zien we At en Beatrijs ook op de ankerplaats liggen. We gaan even langs en kletsen bij. Er is voor de komende dagen harde wind verwacht en dan is Nassau een prima plek om te schuilen. Binnen 24 uur gaan At en Beatrijs 3 keer van hun anker af omdat het niet houdt. Wij liggen gelukkig goed en kunnen 's nachts doorslapen. De onderdelen zijn aangekomen en zowaar alle problemen zijn opgelost. De watermaker is weer als nieuw en produceert weer prima drinkwater.

<< terug                       logboek              volgende >>Stempel Panoramix.