| home | boat | crew | contact | translate site
 

voorbereiding

planning

projecten

links/foto's

wensenlijst

de route

logboek/pech

zeilen vertrekkers

  Panoramix wereldreis | logboek

Bahama's 2012 (deel 2):

We vertrekken na twee weken Nassau eindelijk naar de Exumas. Dit is een eilandengroep waar veel te zien is. De afstand is ong. 50nm wat voor ons te ver is om in 1 dag te varen. We vertrekken na koffietijd en de wind wakkert aan. Als het 5 uur is zijn we al een flink stuk op weg en we besluiten om toch door te varen. Anders zouden we midden op zee het anker uit moeten gooien en een onrustige nacht meemaken. Dit wilden wij liever niet en 's nachts om 1 uur konden we op een prachtige ankerplaats ons anker laten zakken en een welverdiende nachtrust tegemoet zien.
 
  Voor anker bij de Allen Cays.

De volgende dag zeilen we naar de Allen Cays waar de zeldzame Bahama Iguana's (leguanen) te zien zijn. Het zijn kleine eilandjes, maar het lukt om een plekje te vinden waar het diep genoeg is, zodat we er kunnen ankeren. De wind waait echter flink en af en toe valt er een flinke regenbui. De temperatuur zakt naar 23 graden en we drinken warme chocomel en zitten met een trui aan te bibberen. Het is af en toe afzien hier aan boord!
 
  We vinden sponzen op het strandje en een nieuwsgierige iguana (leguaan)
  

De iguana's(leguanen) zijn mooie beesten om te zien. Ze zijn ongeveer zo groot als een tekkel. Als je te dichtbij komt, lopen ze gauw naar de bosjes om zich te verschuilen. Het is niet de bedoeling om ze te voeren. Maar omdat andere toeristen dat wel doen, komen sommigen naar je toe.
's Avonds wakkert de wind nog verder aan en ondanks dat we beschut liggen, bewegen we toch door de golven die om het eilandje heen spoelen.

De andere dag gaan we naar Norman Cay. Dit eiland was in de 80-er jaren prive bezit van een drugshandelaar. Met een vliegtuig werd het spul via de Bahama's naar de USA gevlogen. Naast het eiland ligt een vliegtuigwrak van een gecrashte DC3. Deze DC3 wilde een noodlanding maken op het vliegveld, maar de drugsboys die geen pottekijkers dulden, blokkeerden de landingsbaan. De maat was toen vol en een grote schoonmaak- actie samen met de DEA heeft er een einde aan gemaakt. We gaan er snorkelen bij het wrak en treffen er geen drugs, maar hele nieuwsgierige vissen. Deze vissen zwemmen allemaal om je heen, waardoor je het wrak nog amper kunt zien. Regelmatig stoten we tegen de vissen. Sommigen kun je gewoon aaien.
  
 Toestel om de drugs te transporteren.   Het raampje is nog net zichtbaar.

Op het eiland is geprobeerd een resort op te zetten, maar dat is jammerlijk mislukt. Vreemd eigenlijk, want de plek is werkelijk fantastisch. We kijken naar de resten van wat eens een gezellige bar aan het strand was.
 
  Helaas ie er niemand achter de bar om te tappen.

Als we de volgende ochtend gaan zwemmen voor het ontbijt, zien we grote groepen roggen bij de boot zwemmen. Het is een prachtig gezicht om deze grote roggen van wel 1 vierkante meter groot in formatie te zien zwemmen.
 
  Roggen in formatie onder de boot.          Ingegraven rog.

Onder de Panoramix hebben zich twee roggen ingegraven en zijn nog net zichtbaar aan de twee uitstekende ogen. Als we verder varen naar Compass Cay zien we daar haaien bij de boot zwemmen. Het zijn nurse sharks en deze vallen geen mensen aan. De haaien blijven bij de boot en we besluiten om een fotosessie te doen als we bij ze snorkelen. 
 
  Paula bij de haaien.
 
  De haaien zwemmen rustig door terwijl we erboven snorkelen.

We gaan verder naar Staniel Cay dat bekend is vanwege de filmopnamen voor de James Bond film Thunderball. Als we hier 's ochtends gaan snorkelen liggen er wel 13 haaien op de zandgrond te wachten. Misschien trekt de Panoramix ze wel aan. Het is een mooi gezicht deze grote dieren met zelfs een paar jonkies erbij. Er is hier ook een eiland met varkentjes die zo gewend zijn om gevoerd te worden door de yachties, dat ze zelfs naar je boot toe zwemmen om wat lekkers te halen. We varen er heen met onze bijboot. Ik knisper wat met een plastic zakje en gelijk rennen ze de zee in. Het is een leuk gezicht om deze dieren te zien zwemmen. Eentje probeert zelfs in ons bootje te klimmen, maar dat feest gaat niet door.
 
  Zwemmende varkentjes bij Staniel Cay.

De Thunderball grot is echt fantastisch. Buiten de Bahama's zouden ze er een hek omheen zetten en entree heffen. Hier kun je er naar toe varen en er zelf naar hartelust in rondzwemmen. Met een paar stukjes brood komen de mooiste vissen gewoon naar je toe gezwommen.
 
      Thunderball cave opening.                Vissen in de grot.

Het is vandaag, 17 maart, st. Patricks day en dat wordt hier in de jachtclub groots gevierd. Er is een wedstrijd voor de beste look-a-like van James Bond en een Bondgirl. (we hebben net niet gewonnen) En er is een tijdelijk casino in de club waar je voor het goede doel, de plaatselijke regatta, kunt gokken. We hebben een leuke avond samen met een Amerikaans stel dat we een paar dagen geleden hebbeb ontmoet in Norman's Cay. We spelen Black Jack en winnen behoorlijk ,mede doordat de dealer de gasten een beetje helpt! Op 22 maart vieren we At zijn verjaardag op hun schip de Mauyva. Paula heeft als cadeau een appeltaart voor hem gebakken die de avond niet gehaald heeft. We snorkelen met zijn vieren door de Thunderball grot en zwemmen boven haaien en roggen. Door alle onderwaterfotografie is onze speciale onderwatercamera na 5 jaar toch gesneuveld. De laatste foto's vind je hier. Van Beatrijs mogen we haar camera lenen. We zijn daar erg blij mee, want hier en in Cuba is het moeilijk om een digitale camera te kopen.

We varen met enkele tussenstops door naar Georgetown. Pim snorkelt hier nog met een Amerikaanse zeiler bij de riffen, We vangen een zeeslak die we in een salade kunnen opeten. Je moet dan een gaatje hakken in de reuzenschelp waar je dan een pees kan doorsnijden waarmee het beest zich vasthoudt.

Paula maakt alvast een paar maaltijden (nasi en spaghetti) voor onderweg naar Cuba. We hopen daar met een dag of vier aan te komen.

<< terug                       logboek              volgende >>Stempel Panoramix.