| home | boat | crew | contact | translate site
 

voorbereiding

planning

projecten

links/foto's

wensenlijst

de route

logboek/pech

zeilen vertrekkers

  Panoramix wereldreis | logboek

Turkije      januari 2008:


Inmiddels is het oude jaar ten einde en het nieuwe jaar begonnen. Sinds een aantal jaren kennen ze hier het begrip Oudjaar en vuurwerk, maar je moet wel snel naar buiten lopen `s nachts om 12 uur, want het vuurwerk wordt centraal afgestoken en is binnen 10 min. afgelopen. Wij hadden een Turkse man en Nederlandse vrouw, die we hier ontmoet hebben, bij ons aan boord op oudejaarsavond en hebben eerst een hapje gegeten en daarna spelletjes gedaan, zoals wij dat vroeger thuis ook deden. We wilden aan deze Turkse man laten zien hoe wij oudjaar vieren. Helaas had ik geen oliebollen maar wel zelfgemaakte appelbeignets zoals dat hoort. Om 12 uur elkaar de beste wensen geven en dan beginnen de grote parties rondom de haven met veel kabaal. Wij zijn met de taxi naar het huis van David (medewerker van Yildiz Yachting) gegaan. Hier hebben we met een groepje mensen uit de marina nog wat geborreld tot in de late uurtjes.
       Vuurwerk met oud en nieuw.
Intussen zijn de werkzaamheden weer hervat. De LED verlichting in de kajuit is gemaakt en is de stellage voor de zonnepanelen, radar en windmolen ontworpen. De eerste twee palen voor de stellage achterop zijn besteld. Als die er zijn, ga ik ze eerst plaatsen en dan de verdere las- en montagepunten uitmeten. De twee palen gaan dan weer terug naar het constructiebedrijf, waarna het afgemaakt wordt.

Het weer is deze week(10 jan) erg mooi. Vandaag hebben we pannekoeken gebakken en buiten in het zonnetje opgegeten. Onze wandelhonden worden ook steeds trouwer en wachten ons elke avond om 19:30 u. bij de moskee op. Als we onderweg ergens koffie drinken gaan ze netjes voor de deur van het restaurant liggen tot we klaar zijn.
  Onze wandelhonden  Pannenkoeken in de kuip
Maandag 14 januari zijn we een dagje naar Kos geweest. Het pontje was slechts gedeeltelijk gevuld met zo'n 25 mensen. De trip naar Griekenland was nodig omdat ons toeristenvisum van 90 dagen verliep. Je moet dan Turkije even verlaten, waarna je weer een nieuw visum voor 10 euro koopt. Tegelijk is Kos een prima gelegenheid om boodschappen te doen. Griekenland is oa. goedkoop met kaas, wijn, varkenvlees produkten. We keerden dus terug met salami, ham, hollandse gouda kaas en wat flessen wijn. Ook hadden we op verzoek van de chinese restaurant eigenaar een fles parfum voor zijn vrouw meegenomen. Echte Tresor parfum van 50 euro. De restaurant eigenaar opende bij ontvangst gelijk de verpakking en het flesje om de parfum te proberen. Hier in Bodrum wordt namelijk heel veel nep parfum verkocht. We konden hem gelukkig geruststellen dat dit toch echt de echte Tresor was.
 Happy birthday Pim.j  electrisch toilet.j
Met Pim zijn verjaardag hebben we ons zelf een gezamelijk cadeau gegeven. Paula is namelijk volgende maand jarig. Het cadeau is een elektrisch toilet. Niet meer pompen maar gewoon op een knopje drukken. De pomp bevat ook een versnijder, zodat het toiletpapier er ook doorheen kan. Het geluid is als dat van een straaljager en het lijkt wel of de wc op wil stijgen. Maar ach, dat pompen wilde ook nogal eens vervelend piepen. De verjaardag bij de chinees was natuurlijk voorspelbaar. Na deze mededeling kwamen er gebakken banaantjes met vuurwerk op tafel voor de "beste klanten" van de zaak.

De grootste klus van de lijst nadert zijn voltooing. In eerste instantie had het constructiebedrijf de zonnepaneeldrager nog 2 cm groter gemaakt dan opgegeven. Hierdoor zouden de twee dragende palen naar boven toe gaan wijken, wat een raar gezicht was. Verder hebben ze prima werk geleverd. Nu moeten de radar, het zonnepaneel en de windgenerator er nog op.
 Hondekooi met stevige plank  Brug voor radar zonnepaneel en windgenerator
Ook binnen zijn we verder gegaan met onder andere het maken van een hondekooi. Dit is een bed dicht bij de uitgang en de navigatietafel dat je gebruikt tijdens het nachtzeilen. Bij een timmermansbedrijfje heb ik een plank laten zagen. De man sprak geen engels en we communiceerden met de meetlat en de woorden yes en no. Ik zag een plank liggen die wel voldeed en wees die aan. De timmerman liet zien dat de plank aan een kant dikker was en haalde hem door een grote lintzaag. Ook de andere zijde was niet helemaal recht, dus nog een keer door de lintzaag. We keken samen naar de plank en ik zei OK. Nee, vond de timmerman, en nu ging de plank over de schaafmachine. Inderdaad zag hij er nu prachtig uit, en weer zei ik OK. Nee, zei de timmerman en liet zien dat de uiteinden niet netjes haaks waren gezaagd. De plank ging nu op de afkortzaagmachine. We keken weer samen naar de plank en volgens mij waren nu echt alle 6 de kanten behandeld en ik zei weer OK. Nee, zei de timmerman en liet zien dat de randen van de plank wel erg scherp waren. Hij tekende met zijn pen afgeronde hoeken en vroeg of dat goed was. Nu ging hij met een handschaaf over de randjes waardoor die mooi afgerond werden. Weer keken we samen naar het resultaat en ik zei maar weer eens OK. Nu keek ook de timmerman tevreden naar het afgeleverde werk. De plank was klaar!
 Laatste hand aan de brug achterop het schip  Aan het strand bij Bitez
De stellage achterop ons schip is gereed. De radar, de windgenerator en het zonnepaneel zijn gemonteerd. Dinsdag 29 januari voorspelt de windguru flinke wind tot 30 knopen, zodat we gelijk de windgenerator kunnen testen. Afgelopen zondag scheen de zon weer eens heerlijk. We zijn toen op onze vouwfietsen naar Bitez gereden en hebben daar op het strand gelunched.

Het is 29 jan. en het weer is in 2 dagen omgeslagen van 23 gr. en strandweer naar 4 gr. en storm. Een goede reden om binnen wat klusjes af te maken. We zijn vandaag de hele dag bezig geweest om een rekkendrager voor extra mandjes in de koelkast te maken. Het was nog een hele klus maar `s middags om 5 uur was alles klaar en hebben we extra bergruimte in de koelkast.
        koelkast met mandjes en rekken
Omdat het zulk koud weer is vonden we dat we wel een verdiende maaltijd buiten de deur konden hebben. Omdat we al een paar keer langs een piepklein visrestaurant zijn gelopen dat altijd vol is zijn we daar vroeg naar toe gegaan om een plaatsje te kunnen bemachtigen en inderdaad, binnen een half uur zat het restaurant helemaal vol. We hebben eerst overheerlijke octopus als vooraf gegeten en daarna kwam de ober naar ons toe wat we als hoofdgerecht wilden hebben. Ik vroeg hem wat voor vis hij zoal had. Maar vis hebben ze niet in dit restaurant, en hij vertelde ons dat we bij de buurman, de visafslag, een vis konden uitzoeken, daar betalen en hij zou hem voor ons bakken. Wij naar de buurman, een lekkere vis uitgezocht, vraag ons niet wat voor vis, en wij weer terug naar ons tafeltje in het restaurant. 10 min. later komt de buurman met onze 2 vissen op een schaal naar het restaurant. Hij had hem eerst schoongemaakt zodat de kok hem zo kon grillen en even later kregen wij een overheerlijke verse vis opgediend. Omdat Bodrum aan het water ligt hebben ze hier iedere dag versgevangen vis en dat kun je proeven. De vis is zo vers dat je bij het eten nauwelijks last hebt van vastzittende graten, zo los zit het vlees om de graad. Na een lekkere vismaaltijd hebben we de storm weer getrotseerd en zijn terug naar de boot gegaan waar ons electrische kacheltje de boot heerlijk op 20 gr. houdt.

De windgenerator werkt prima en is nauwelijks hoorbaar. Als de wind goed blaast, pompt hij 30 ampere in de accu's. De stroom uit de windgenerator komt, door de vlagerige wind, echter wel met horten en stoten. De amperemeter vliegt van 8 naar 17 naar 13 naar 23 etc.. De batterij monitor kan hier niet goed mee omgaan en telt de Ampere Uren niet juist. Na een stormnacht waren de accu's overvol maar stond de AH teller nog op 80%.
 douchekraan. achteruit boortje 35mm
Op de laatste dag van deze maand januari is de thermo- statische douchekraan in de badkamer gemonteerd. Hiervoor heb ik zelf een speciaal stukje gereedschap gefabriceerd. Namelijk een boor die achteruit kan boren! Voor de kraan had ik namelijk gaten van 25 mm nodig, dit kon eenvoudig met een gatenzaag. Vervolgens moest dit gat van achteren voor de helft opgeruimd worden tot 35 mm. Echter kun je van die kant af niet boren. Mijn zelf gemaakte boor kon ik van achter door het gat steken en dan in de boormachine vastmaken. Door nu te trekken aan de boormachine werd het gat van achteren netjes geboord. Het resultaat is perfect.

<< terug naar december               >>> door naar februariStempel Panoramix.