| home | boat | crew | contact | translate site
 

voorbereiding

planning

projecten

links/foto's

wensenlijst

de route

logboek/pech

zeilen vertrekkers

  Panoramix wereldreis | logboek

Turkije     maart 2008:


Bij het terug in elkaar zetten van de motor had ik toch nog wat over het hoofd gezien. Bij het terugplaatsen van de injectiepomp moet een palletje precies in een ander hefboompje vallen. Bij mij zat deze er dus naast en kwam er geen diesel uit de verstuivers. Kortom de motor deed het niet. De injectiepomp er weer af gehaald en nu zit het goed. De motor startte gelijk weer. Nu lekt alleen de waterpomp nog een beetje.Hiervan moet een oliekeerring worden vervangen.
                 lekkende waterpomp

Na al het harde werk van de afgelopen maanden zijn we wel aan een vakantie toe. We gaan 16 maart voor 4 dagen met het vliegtuig naar Istanbul. We hebben een luxe hotel op het historisch schiereiland in de Bosporus, last-minute, geboekt voor 30% van de prijs. De reisdatum in maart maakte ons toch niet zoveel uit, dus doe dan maar de voordeligste.

De oliekeerring is vervangen in de waterpomp. De motor loopt nu weer prima. Gelijk ook maar de 5 jaar oude startaccu vervangen door een gesloten onderhoudsvrij type. We hebben nu 4 dezelfde accu's van 105 AH elk. Eentje voor de motor en drie voor eigen gebruik. Afgelopen donderdag heeft Paula mij de mast ingehesen voor een inspectie van de masttop op 15 meter hoogte. Geen problemen ontdekt hier.
  masttop inspectie  masttop closeup

Van de windgenerator begon bij een wiek vet uit de as te lekken. Na contact met Superwind in duitsland is de hub waar de wieken aan zitten terug naar Duitsland gestuurd voor reparatie. Hopelijk is deze op tijd terug in Bodrum. Want we willen uiterlijk 14 april vertrekken richting Antalya en Side.
          Superwind problem
De firma Superwind heeft de windgenerator direct gerepareerd en deze is 22 maart aangekomen in Bodrum. Omdat het een overduidelijk garantie probleem betrof, hebben ze zelfs de volledige transportkosten betaald. De service van Superwind is dus uitstekend.

Ondertussen zijn wij weer terug van onze stedentrip in Istanbul. De enorme korting die we dachten gekregen te hebben, viel uiteindelijk wel mee. Bij aankomst zagen we dat ze op internet eerst het tarief maar even hadden verdubbeld. Het hotel was ondanks dat super; mooie kamer, goed ontbijt en prima service. Het hotel ligt midden in het centrum op 5 minuten afstand van het Topkapi paleis en de Aya Sofia. De eerste dag naar de kruidenmarkt en de Galatabrug geweest en afgesloten met een overheerlijk diner in een restaurant met traditionele Turkse keuken. Op de Galatabrug stonden tientallen mensen te vissen naar ansjovis. Kennelijk zwemt deze er veel rond, want ze hadden allemaal een goede vangst.
 vissers op de galatabrug druk bezochte donner zaak - met geluid
           Vissers op de Galatabrug.               Lunch in de stad (klik op de foto voor geluid)
Op maandag 17 maart wilden we eerst naar het Dolmabahce paleis. Dit was echter gesloten op maandag. Het Topkapi was wel open en daar zijn we middels twee veerboten over de Bosporus naar toe gevaren. Het Topkapi was voor meer dan 400 jaar de zetel van het Ottomaanse rijk. Het paleis is nooit verwoest of geplunderd en bevat prachtige collecties porselein, wapens, schilderijen en juwelen.
 Topkapi paleis Topkapi paleis met uitzicht over de bosporus
Ook bevat dit paleis de zo tot de verbeelding sprekende harem van de sultan. Ondanks alle glitter was de harem gewoon een gouden kooi waaruit je niet kon ontsnappen. De diensters waren jonge meisjes uit overwonnen landen die naar het paleis werden gebracht. De vrouwen van de sultan kwamen als geschenk uit overwonnen gebieden, werden op de slavenmarkt gekocht of waren cadeaus van bevriende landen. Onder de vrouwen was een competitieve sfeer. Omdat het sultanaat van vader op zoon overgaat, was het eerste doel om de sultan een eerste zoon te baren en zo de favoriete vrouw te worden. Het ventje moest natuurlijk ook blijven leven tot de sultan zelf overleed, wat in diverse moord- pogingen resulteerde. De moeder van de sultan was de absolute heerser in de harem en na de sultan de belangrijkste peroon in het rijk. De harem is prachtig versierd bevat 300 kamers, 8 hamams, 4 keukens, 2 moskeen en een zwembad.
      Topkapi harem ingang
                  Paula voor de ingang van de harem. Ze hoefde niet te blijven.
De schatkamers bevatten de prachtigste stukken zoals de beruchte 'Topkapi dolk' ingelegd met diamanten en smaragden. Ook de ei-grote 86 karaats 'lepelmakers' diamant ligt tentoongesteld. Er is ook een relikwieenkamer met onder andere een tand en baardharen van de profeet Mohammed.

Dinsdag zijn we naar de grote bazaar, Kapali Carsi, geweest. Het is een prachtig stelsel van overdekte markten en straatjes. Deze 'grot van Ali Baba' is tegenwoordig helaas een aaneenschakeling van steeds weer dezelfde winkeltjes in leder, sieraden, keramiek, kleding en souvernirs.
  Istanbul grote bazaar  Istanbul grote bazaar
Na de bazaar hebben we de Aya Sofia bezocht. Toen Mehmet de veroveraar in 1453 voor de poorten van Constantinopel stond, beloofde hij zijn mannen dat ze na de overwinning 3 dagen mochten verkrachten en 3 dagen plunderen. Maar de Aya Sofia kerk daar moesten ze afblijven, die was voor Mehmet alleen. Deze peptalk miste zijn uitwerking niet. De stad werd ingenomen hernoemd in Istanbul en de Aya Sofia bleef behouden. De kerk (uit 537) werd door Mehmet tot moskee omgebouwd en bleef dat tot 1935 toen Ataturk besloot dat het een museum moest worden. De afmetingen van het gebouw zijn enorm. De koepel behoort tot de 5 hoogste ter wereld. Op de bovengalerijen zijn ook prachtige mozaiken te zien.
   
   
Woensdag zijn we dan eindelijk naar het Dolmabahce paleis geweest. Dit paleis werd door sultan Ahmet gebouwd, omdat deze was uitgekeken op het Topkapi. Het Dolmabahce paleis is gebouwd volgens de toen (1843) geldende europese welzijnsnormen en lijkt erg veel op het Buckingham en het Louvre. De immense bouw duurde 13 jaar en leegde de Ottomaanse schatkist compleet. Na de uitroeping van de republiek in 1923, werd het als zomerresidentie gebruikt door Ataturk. In dit paleis blies Ataturk ook zijn laatste adem uit. De slaapkamer waar dat gebeurde is nu te bezichtigen. Na zijn dood werd het paleis een museum. Het paleis is een aaneenschakeling van pracht en praal met veel goud(14 ton), zilver(40 ton), kristal, brons, zijde, berenvellen, ivoor etc... De tour is echter wel 1 kilometer lang en overweldigd voortdurend. De laatste paar kamers loop je dan ook maar snel door heen ondanks alle glitter.
    Dolmabahce paleis

's Middags zijn we naar de blauwe moskee geweest. De moskee staat wereldwijd bekend als de "Blauwe Moskee" omdat er duizenden faience-tegels in blauwe en groene schakeringen zijn die de muren en koepels bedekken. Omdat de moslim geknield op de grond zit waren er tot voor kort prachtige en waardevolle tapijten, helaas zijn deze nu vervangen door dit machinaal geknoopte rode tapijt. In dit tapijt en ook op alle tegels, vind je de wilde tulp terug.
  Blauwe moskee Blauwe moskee met nieuw rood tapijt

Na dit bezoek vlogen we weer naar huis. Dit was wel een vreemde ervaring omdat ons huis nu de boot in Bodrum is. De lokale vlucht terug was hierdoor wel snel ( 1 uurtje vliegen).

In Bodrum gaan met het naderende toeristenseizoen steeds meer zaken weer open. Zo ook een cafe waar je een water- pijp kunt roken. Deze waterpijpen staan voor de zaak uitgestald. Toen wij vanavond met 5 honden aan het wandelen waren, stopte de eerste hond bij een waterpijp en tilde een poot op. Hond nr.2 rook er vervolgens even aan en deed zijn plas er ook nog even overheen. Ik denk dat ik de waterpijp voortaan maar even laat voor wat het is.

De vlonders, tafel en trap zijn afgelopen weekend in drie lagen lak gezet. De watermaker is aangesloten en heeft een eerste tank water aangemaakt. De smaak van het zelf- gemaakte water is prima. We nemen nu geen water meer van de kant, zodat de tanks altijd met goed chloorvrij water zijn gevuld.

De klussenlijst is klaar en we zijn een stukje wezen zeilen om alles uit te testen. De zon scheen vollop maar de noorden- wind was nog erg fris. 's Middags voor anker gegaan bij het strand van Ortakent en een eitje gebakken. Uit de wind is het prima uit te houden en we konden zelfs even zonnebaden.
      wastobbe achter de boot
Tijdens deze eerste zeiltocht van het jaar heeft Paula de zelfbedachte wasmachine uitgeprobeerd. Dat is een waterdichte ton die we in een net kort achter de boot aanslepen. Door het geklots in de golven wordt de was gedaan. Eerst met warm sop en dan een paar keer spoelen. Het resultaat was goed.
De komende dagen gaan we wat zeiltochtjes maken in de omgeving. Ook gaan we daarna even naar Griekenland om ons toersitenvisum weer te vernieuwen.

<< terug naar februari      logboek     >>> verder naar aprilStempel Panoramix.