| home | boat | crew | contact | translate site
 

voorbereiding

planning

projecten

links/foto's

wensenlijst

de route

logboek/pech

zeilen vertrekkers

  Panoramix wereldreis | wat er stuk ging

Projecten uit de voorbereiding

Wat ging er kappot onderweg:

Datum wat  
oktober schroefas dynamo regelaar stuk. Misschien door oververhitting/-belasting. Nieuwe regelaar erin gezet.
oktober 2007 motor pakking frontzijde blok lekte olie, niet veel maar wel steeds meer. Leek erop dat de fabriek de pakking niet helemaal goed erin had gezet. Voorkant motorblok eraf gehaald en nieuwe pakking gemonteerd.
februari 2008 windmolen vet kwam uit 1 armlager. Onder garantie gerepareerd.
maart motor zeewater pomp lekke oliekeerring vervangen.
april sonar was niet waterdicht. Onder garantie gerepareerd.
juni ankerlier 2 lange bouten afgebroken waardoor het motorhuis meedraaide en de aansluitkabels kortsloot. 1 kapotte aansluiting kunnen repareren en de 2 bouten nu door schroefdraad vervangen.
juli dieselfornuis gloeiplug stuk. vervangen met een reserve. fornuis gaat ook steeds meer roeten.
juli schroefas schroefas van keerkoppeling losgekomen. Vanuit de fabriek was de kraag van de bevestigings moer niet goed in een gleuf geslagen, waardoor deze in 5 jaar tijd losgedraaid was.
juli bakboordlicht het bakboordlicht is er mee opgehouden. Deze ledlichten zijn helemaal gesealed en kunnen alleen geheel vervangen worden. naar Hella Marine opgestuurd voor garantie.
augustus babystag gebroken op het gedeelte waar de stag van een naar twee stagen overgaat. Dit gedeelte is nu vervangen door een vaste verbinding.
augustus dinghy na diverse plakbeurten is het bijbootje vervangen door een rigid bootje van 2.40 meter. Oude dinghy is nu reserve.
augustus dieselfornuis glasplaat gebroken. Deze in combinatie met een servicebeurt laten vervangen.
september watermaker bij 1 van de 2 slagen loopt de druk te hoog op en slaat deze af. Nieuwe onderdelen besteld (o-ringen en cylinders)
december 2010 achterstag Na een aanvaring met een walvis in de straat van Gibraltar, zijn er drie strengen van de achterstag geknapt. Op Lanzarote een nieuwe stag laten maken.
januari 2011 dieselfilter Een klein ijzerdeeltje heeft een miniscuul gaatje in het aluminium huis gemaakt. Tijdelijk geplakt en in Trinidad een nieuw filter gekocht.
januari 2011 grootzeil Door langdurig voor de wind varen is het grootzeil gescheurd op de zalingen. Zelf gerepareerd met een stuk dacron doek.
mei 2011 SSB radio De SSB wil niet meer op vol vermogen zenden. Oorzaak onduidelijk, maar na uit- en weer inbouwen van de tuner werkt alles weer
juni 2011 Boiler De 8 jaar oude boiler van Jeanneau gaat weer lekken. We vervangen hem door een nieuwe te kopen in Norfolk.
december 2011 Vlotter bilge De vlotterschakelaar in de bilge is na 3 jaar volgelopen met water en stukgegaan. Eerst bleef de pomp continue lopen en nu doet hij niets meer.
maart 2012 watermaker Zuigers, cy;linders, pomp en membraam vervangen in Nassau Bahama's. Zuigers en cylinders zijn van een nieuw en beter ontwerp. Pomp gaf nog maar de helft volume. Membraam gaf licht zilt water.
april 2012 wc electrisch Het onderste lager van de electrische wc is door lekkende keerringen en zoutwater versleten. We zetten de handpomp zolang weer terug. In Cuba is zo'n lager een zoekplaatje
mei 2012 wc vuilwatertank Verstopping in de aanvoerslang en de vulpijp in de tank. Vies klusje om alle brokken eruit te halen volgt.
mei 2012 steunpaal radar Doormidden gebroken door het vele hakken tegen de wind in en moet gelast worden. Gelukkig kan dit dezelfde dag nog in het plaaysje Barahona in de DR.
juni 2012 motorsteun Bakboord voor motorsteun afgebroken. Waarschijnlijk heeft dit al een hele tijd zo gezeten. Gebroken bout was vrijwel niet te zien. In Curacao vervangen.
oktober 2012 grootzeil Nieuw grootzeil gekocht bij Lee Sails in Hong Kong, China. Het oude zeil was gaar geworden bij het achterlijk.
januari 2013 genua lus aan de top losgekomen doordat het stiksel was vergaan door de UV. Opnieuw vastgestikt met UV bestendig garen (Tenara)
januari 2013 impellor Twee schoepjes afegbroken van de waterpomp na twee en half jaar. Voortaan de impellor vaker preventief vervangen. Impellor kan stuk zijn gegaan door het leeglopen van de wierpot in hoge zeeen. Door het luchthappen loopt de pomp dan een tijdje droog. Oplossing: de wierpot wat lager monteren
januari 2013 watermaker twee rubber ringen van de onderste drijfstang gebroken. Bekend euvel van de Schenker. Komt een ander type ringen voor in de toekomst. Nu nog even vervangen door nieuwe rubber ringen.
juni 2013 genua Het zeil scheurt bij de overgangen van dubbel genaaid doek naar enkel. Ook de stiksels zijn vergaan door het UV licht. Na zes seizoenen is het zeil op. Nu een nieuwe besteld bij Lee Sails in Hong Kong China voor slechts € 1400
november 2013 ankerlier bovenste lager plus alle keerringen vervangen. Lier nu goed uitgelijnd.
november 2013 reddingsboei Hoes is compleet vergaan. Zelf een nieuwe genaaid van Sunbrella.
november 2013 kiel Spanten ter plaatse van de kiel zijn los van het bodem oppervlak, waardoor de kiel kwispelt. Aan de bevestigingsplaten haakse strippen rvs gelast en deze aan de spanten gebout. Tevens de spanten weer vastgepolyesterd aan de bodem.
november koelkast blokkage in de verdamper. Gerepareerd in Belize. Extra filter na de waterkoeling.
april 2015 koelkast blokkage in verdamper. Nieuwe verdamper gekocht en tevens waterkoeling uit het koelcirquit gehaald. Waterkoeling is bij veel boten een drama na een paar jaar.
april 2015 watermaker einddoppen van de membramen vertonen scheurtjes en lekken. Eentje vervangen, maar de andere scheuren en lekken ook al. Dit is een ontwerpprobleem omdat de volle druk op het schroefgat komt. De teflontape drukt ook nog eens extra het kunstof uit elkaar. Oplossing: geen teflontape oid. meer gebruiken, maar rubber ringen. Met ringen heb je geen druk meer op de schroefdraad.
april 2015 toilet electrisch Lager stuk en na 8 maanden op de kant zit het gehele motorblok vastgeroest. De oude handpomp weer teruggezet en de electra pomp toilet weggegooid.
april 2015 schakelaar bilge Niveauschakelaar is weer eens stuk. Deze schakelaars gaan ongeveer 2 jaar mee. Nu vervangen door een zelfbouw schakelaar die veel langer meegaat.

 Stempel Panoramix.